Egy hétköznapi anyuka vagyok, aki fontosnak találja, hogy a gyerekei angolt tanuljanak. Ebben próbálok nekik segíteni és szeretném megmutatni, hogy ez másnak se lehetetlen.
RSS

2010. március 28., vasárnap

Kicsit lassan haladok e blog írásával. Mostanában rengeteg volt a munka, ami jó, mert imádok dolgozni, de kevesebb idő jut másra.

Most igyekszek kicsit pótolni.

De úgy gondolom, egyébként se kell kapkodni. :)) A nyelvtanulás nem arról szól, pláne nem a gyerekek esetén. Hozzájuk kell igazodni, mikor szeretnének új dolgot felvenni a palettára és talán az a legjobb, ha hagyunk nekik egy kis választást is, hogy melyik legyen a következő mese, versike, ének, amit szeretnének megtanulni.

Persze, ahol 1-nél több gyerkőc van, ott ez már konfliktust is okozhat, de ilyenkor "igazságosan" én döntöm el, hogy melyik legyen a következő. Persze a következő körben a másik dönthet. :))

Szoktatok a gyerekekkel énekelgetni, mondókákat tanulni? Elkezdtétek már az angol oktatását?

Én Gréti esetén, ő a nagyobbik lányom, azt hiszem kicsit elodáztam a dolgokat. Még csak pár hónapos volt, amikor beszélgettem egy anyukával a témában, ő azt tanácsolta, hogy ha nekem ez az álmom, akkor kezdjek el hozzá angolul beszélni. Mi történt? ...

Nem tettem. Közben csupán 5 év telt el. :) Most már kicsit sajnálom, de még mindig nincs semmi elveszve. Örömmel tanulja, amit hablatyolok neki.

Szofi, a kisebbik csajszim, sokkal jobb esélyekkel indul, hiszen ő 2 és fél éves. Számára aztán teljesen mindegy, hogy milyen nyelven tanul egy új dalt. Minden esetben ugyanolyan lelkes.

Ugyan mindent lefordítok nekik, de nem vagyok meggyőződve, hogy minden szót megjegyeznek. De ezt nem érzem bajnak. Látom rajtuk, hogy idővel helyükre kerülnek a szavak. Összekötik a képi elemeket, a mozdulatokat, a versikéket és a szavakat.

Ha még nem kezdtétek el, kezdjétek el mihamarabb! Ezzel csak nyerhetnek a gyerekek és Te is. Kellemes perceket szerezhetsz nekik és magadnak is. Ha már elkezdtétek, ne adjátok fel! Meg lesz a gyümölcse. :)

2 megjegyzés:

  1. Hella, szerencsés vagy, ha a nagyobb ilyen könnyen elfogadta, hogy más nyelven is szólsz (énekelsz stb.) hozzá. Ilyen korban azért már lehet ellenállásra is számítani - csak azért írom, hogy nehogy mások megijedjenek, ha ezzel találkoznak. :) A korai kezdéssel egyetértek. :))

    VálaszTörlés
  2. Valószínűleg azért fogadta ilyen könnyen, mert azt hallja folyton, hogy az apja angolul beszél telefonon a kollégái egy részével. Illetve időnként vannak angol nyelven beszélő ismerőseink és akkor is ezt hallja. És ha már mi így hablatyolunk, nehogymá' ő ne. :))

    VálaszTörlés